¬ Tystnad är bättre än "meningslösa" ord?

GÄSTBLOGGARE SÖKES: BARN OCH UNGA!

Jag har nu i veckan skapat dessa nya kategorier:

JAG VILL SÄGA NÅGOT!
Denna kategori är inriktad för er som går i grundskolan.
Glappet mellan förskolan och den dagen du första gången kliver in i grundskolan korridorer är något som både kan vara okänt, skrämmande, nervpirrade och roligt! De händer mycket under dessa år, både pojkar och flickor kommer in i puberteten, vad ni lär er i skolan kommer ha stor påverkan när ni kommer ut i samhället. Kunskapsnivån är som högt under grundskoleperiod anser jag!

ORDET ÄR MITT!

Denna kategori är inriktad för er som går på gymnasiet.
Gymnasium är en frivillig skolform som du själv tar ställning eller avstånd till. Det är ett kliv från barndomen in till vuxenlivet. Tankar som: vad vill jag göra för resten av mitt liv? Vad för yrkesval ska jag välja? kommer upp tidigt givetvis, men gymnasietiden är en av den bästa tiden under dina skolår då du utvecklar mer kunskap inom de område du är intresserad av...Vart för framtiden er?

Vi alla går inte samma vägar, men jag vill att vi ska kunna mötas halvvägs!



Ska förklara lite mer ingående varför jag gör detta. Detta skulle betyda mycket för mig och inte bara mig. Min framtida roll som pedagog är att motivera, finnas där som stöd för alla barn och unga. Jag vill göra en insats, jag ser inte pedagog eller lärare som bara ett yrke, det är en livsstil att vara lärare idag! Det är ett komplext och inte så lätt yrkesval, men det är mitt val! Och jag har valt att bli det av en anledning...


Era ord betyder

Jag tycker det är oerhört viktigt att få sin röst hörd, att någon lyssnar, läser och kommenterar det man har att säga... Var inte oroliga över att inte få några kommentarer, kommentarer kommer ni få! Det kan vara alltifrån vad du tycker är roligt, dåligt eller bra med skolan, dela ett minne från klassrummet, vänner eller varför inte spela in ett videoklipp? Du bestämmer! Det ger inte bara ungdomar idag en chans att få yttra sig utan också kanske skriva av sig, eller skriva en åsikt om någonting man har som man kanske annars inte "vågar". Det jag hoppas på är att detta ska skapa inte bara en mötesplats utan också en sorts inblick i vad andra tycker, att det finns likheter precis som olikheter, att barnen betyder så fruktansvärt mycket till vårt samhälle och det är ni som är framtiden!

Om ni/du är intresserad av att gästblogga i min blogg eller om du vet någon annan som kanske är det, posta gärna en kommentar i det här inlägget :) och sprid gärna vidare! Jag vill göra detta till något meningfullt!


¬ Solplugg!

Ja, jag vet! Känns inte som jag gör något annat än pluggar och just nu är det faktiskt ganska så illa...men jag har pluggat på dagen och gått ut på kvällen så det har funkat att kombinera nytta med nöje den här veckan i alla fall, måste vara vädret :) Åh, härliga väder! Jag har suttit ute varje dag och plugga i solen, blir mer effektivt så faktiskt. Solen ska hålla i sig hela nästa veckan också skrivs det...vi får väl hoppas! :D

Och ja, mina fetinglår syns i dataskärmen hahaha


¬ "Rör inte vår magister"

Jag kom på att jag läste en artikel för ett tag sen som jag ville ta upp här, men glömde visst skriva om det märkte jag så jag gör detta idag, även om den är skriven för några veckor sedan.


Enda sedan miljöpartisten Sture Grönblad, 70 år, besökte Vasaskolans matsal i Skövde och Sam Aalto, en man vars utseende kan väcka blickar, befann sig i skolans lokaler. Grönlund tog kontakt med skolnämnden och ifrågasatte vad det var för man med tuppkam och piercing han hade åskådat och vad han hade där och göra?

Foto: TV4 Nyheterna Skaraborg

Skolnämnden verkar inte ha några invändningar kring denna fråga, utan accepterar och är nöjda med läraren som han är, skriver skriver Jacob Wennerberg. - Går han till skolan på detta sättet tar han sig för stora friheter, hävdar Grönblad bestämt när GT ringer upp. Hur borde vi då göra menar han? Då vi ska få ha vår frihet till både yttrande och rätten att få vara den vi är. Att ta bort piercing och dölja diverse tatueringar är något man strikt påpekar på vissa arbetsplatser, dock ses klart och tydligt att man i den här skolan ej har något emot detta. Handlar om en värderingsnorm vi delar i samhället, på vissa verksamheter stöter man allt mer bort detta genom att tillåta och skapa en form av tolerans, förståels, medan man på andra ställen ignorerar faktum att samhället ser ut så här idag!


Sam Aalto är en väldigt uppskattad lärare på skolan. Grönlund: - Det gör allt dubbelt illa. Ungdomar ser upp till och tar efter sina idoler och en uppskattad lärare blir ju något ditåt. Jag ser det helt tvärtom! Ungdomar behöver idag en förebild, kanske till och med fler manliga! Och huruvida hans utseende skulle påverka hans roll som lärare vet jag inte riktigt vad Grönlund vill komma till. - Vi ska vara lyckliga för demokratin som ger Sture Grönblad rätt att uttrycka sina åsikter om hur jag ser ut, får vi som gensvar av Aalto, medan han också undrar vad miljöpartisten grundar sina åsikter (eller snarare fördomar) på och lägger över det på hans utseende? En bra fråga! Jag anser att detta är kränkande och en form av diskriminering som egentligen skulle kunna anmälas så som jag ser det, tar vi bara frågan om att ha huvudbonad eller inte, vad säger våra normer om detta? Vad anser ni själva om detta? Var det "rätt" av Sture att handla så här?


Kommentarer från debatten från SR P 4:

"Ska du vara politiker Grönblad så ägna våra skattepengar som är din lön åt vettiga saker! RÖR INTE SAM....sådana lärare behövs det mer av, oavsett klädstil eller utseende i allmänhet." 

"Har haft mina barn på Vasaskolan och Sam har varit en väldigt god förebild för barnen. Att som politiker uttrycka sig så illa och fördomsfullt om en annan människa säger mer om politikern än om Sam Aalto." 

"Jag anser helt klart att jag mycket hellre vill att mina ungar ska få sin inspiration och värderingar från en lärare som Aalto än en person  så verklighetsfrämmande som Sture Grönblad."


¬ Muggar och munkar

Jag har världens underbaraste babysiss Hon är guldvärd <3 Hon vet allt vad jag behöver! 
Rosa munkar + kaffe funkar alltid till pluggandet ;) 

Sedan är jag faktiskt också lite löjlig ibland, men jag har mina tvångshandlingar då det gäller kaffemuggar, jag SKA ALLTID ha en specifik mugg och tar någon min mugg blir jag skitförbannad och nu har jag övergått till min mugg jag köpte i Makedonien med den makedonska flaggan på...den används flitigt kan jag tala om! Och diskas gör den ytterst sällan heller hahahah :P sköljer av den och kör den i maskin några gånger i veckan... 

Någon mer som har sådana här dumheter för sig? :P


¬ En blogg för OSS!


Inte för dig, inte för mig, men för OSS! En tjej som pluggat vidare direkt efter gymnasiet. Mitt mål, göra en bättre värld för vår framtid, barnen! Vissa har musik, fotboll eller något annat som intresse, själv har jag barn! Kanske låter väldigt skumt, men vi alla känner en passion för något specifikt och att vi alla är bra på något! En blogg för blivande studenter, pedagoger, lärare eller bara för dem som är intresserade! :) En riktig ROSA PEDAGOGISK VÄRLD! Kommer främst blogga om barns utveckling i sig, men också på ett djupare plan, kommer kreativt lägga upp bilder, tips, lekar, aktiviteter och idéer som har med barnens värld att göra. Ah kort och gott, behöver inte skriva så mycket mer, ganska glasklart va? Låter det intressant? Eller känner du någon som skulle tycka att det vore något läsvärt, ja, då får ni gärna tipsa :)



Vem ligger bakom bloggen?

NAMN: Sandra Nilsson
FÖDD: 4 Februari 1989
BOR: Göteborg, född i Norrköping

GYMNASIUM: Barn och fritidsprogrammet - Hulebäcksgymnasiet, Mölnlycke
YRKE: Barnskötare i grunden
SYSSELSÄTTNING JUST NU: Studerar för närvarande på Göteborgs Universitet till förskollärare
Inriktning; Kunskap och Fantasi, med specialisering mot Fritidskunskap, Specialpedagogik och Mångkulturell pedagogik
INTRESSEN: Musik, poesi, barns utveckling
BÄSTA ÄMNET I SKOLAN: Psykologi och Utveckling, livsvillkor och socialisation
SÄMSTA ÄMNET I SKOLAN: Matematik har aldrig varit min starka sida, men Universitet har ändrat min syn på ämnet.



TIO FRÅGOR OM DIG SJÄLV:

1. Hur ser den perfekta morgonen ut för dig?
- Kommer upp i skaplig tid och njuter av vad dagen har att erbjuda och göra det bästa utav den!

2. Vad tycker du mest om hos dig själv?
- Min humor, min kämparglöd, att jag är envis och målmedveten och att jag har mycket empati för människor

3. Vad är du bra på?
- Att skriva, reflektera och diskutera saker jag brinner för, lösa konflikter och "problem"

4. Är du framgångsrik om 10 år?
- Om framgångsrik ses som att ha en familj som älskar en och en karriär där man känner att man ger en bit av sig själv, så ja.

5. Vilket är ditt drömyrke?
- Att en dag få arbeta med människor som är behov av särskilt stöd, inriktat mot psykisk ohälsa.

6. Vad ville du bli som yngre?
- Lärare faktiskt! Kladdade alltid i böcker och "rättade" tal som min lillasyster sedan skulle utföra. Då jag var ännu yngre ville jag bli polis.

7. Vad gör du om 5 år?
- Förhoppningsvis har jag mina egna barn och arbetar dagligen med att hjälpa människor ute i världen

8. Vad är ditt största misstag?
- "Man kallar sina misstag för erfarenheter"

9. Vad gör dig glad?
- Välbefinnande hos andra människor, min familj och att man har god hälsa

10. Vad gör dig ledsen?
- Människor som förstör andras lycka, oärliga människor.


¬ Nattplugg

Hur går det för er alla i "vinterkylan"? hahah nu tror jag väl ändå att snön inte vågar komma tillbaka va? Nu tillåter jag mig själv att faktiskt ta fram vårjackan! Börjar bli lite väl varmt med vinterjackan, men den är så behaglig på kvällen när det är lite kyligare, växlar ju lite emellanåt också, man känner sig ju som en eskimå i vinterkläder! Men hellre bekvämhet före "snygghet" som jag brukar säga...

Jag har både litteraturstudier och tentaplugg resten av veckan...skönt faktiskt! För då kan jag planera mina studietimmar lite som jag vill! Vilken tur vi studenter har ibland ;) Man får hitta det positiva även om det kanske endast är en liten del av kakan. Så jag ska mysa hemma med massa gosiga filtar och börja ta in mig massa kunskap! Ibland är det härligt med studentliv faktiskt och skönt när man känner sig så motiverad... Jag jobbar även på att bli nyttigare! Jag och min godispåse får säga farväl ett tag nu...i natt blev jag sugen på godis!!! Men jag gjorde mig en tallrik med frukt och digestive istället, kanske inte lika gott som godis men nyttigare och bättre för en! =) Blir lite mer läsning i sängen innan jag låter ögonen slockna, sov gott där ute!



¬ Lyxig tisdag

En helt vanligt dag, eller?....and of course Annas och min dåliga vardagshumor! hahaha OCH turkgrillen, roligaste jag hört på länge!



Anna tog entrecote och jag grillad kyckling :) lyxmiddag för studenter säger jag bara, inte ofta detta händer ska jag tala om, en och annan blev ju proppmätt och lite till!

Finaste Anna :) Hon kommer säkert mörda mig för den här bilden, men det skiter jag i! Saknat dig galet mycket ju!

Sedan drog en och annan DUKTIG Sandy till pedagogen för plugg, fick det bekräftat av Blagoj och har bevis på sms för detta!! Hahah satt där och plågades av att anteckna med långa naglar...sedan dök Christina upp och rådde mig att ta en paus, så vi drog till Hard Rock Café på Avenyn och det blev mer käk!? Har bara käkat hela dan känns det som, men jag unnade mig en STOR bärs också, och jag skojar inte heller, drack och drack och den tog aldrig slut! Så den drack jag pinsamt nog inte upp haha

Chris och jag, pigga vi ser ut då!


Har tentaplugg hela veckan, så det kanske blir ett och annat inlägg imorgon om något som faller mig intressant :) Nu blire det läsa lite till tyvärr för att hinna med allt, tack gode säger jag bara att jag kunna fördröja lånet på boken! Räddat mitt skinn nu! Sen blir det natti natti, godnatt!


¬ Vårpluggandet är igång!

Therese: "Det är en humla i min lägenhet, nu är det våååår"

Vart ute i den härliga solen idag och pluggat! Man studerar så mycket mer effektivare när man befinner sig utomhus!
Har påbörjat pluggandet inför duggan (en dugga är en mindre skritflig deltentamen) vi ska ha, där vi ska studera in viktiga begrepp som förekommer under kursens gång för att få en mer förståelse för dem. De är också ett sätt för kursledarna att se hur studenterna förhåller sig till dessa begrepp. Men studera begrepp är ju inget man direkt tycker är jättekul, checka in bara dessa liksom;
¨

24. auktoritativ/auktoritär (s 215)

25. situerat lärande (s 42-43 mm)

26. autentiska aktiviteter (s 43)

27. distribuerat lärande (s 44)

28. lärande som deltagande i en praxisgemenskap (s 46, 64,…)

29. mediering (s 45f)

30. medierande redskap (s 45-46)

31. överföringsmetaforen (s 49)

32. dialogism vs monologism (s 65f, s. 104, s.109 mm)

33. talgenre (s 102f)

34. intersubjektivitet (s 123f, s.150f)

35. intersubjektiva rum (s 150f)

36. appropriering (s 79, s 173)

37. IRF-strukturen (s 168f)

38. asynkrona diskussioner (s 295f)

39. flerstämmighet (s 307f)

40. ömsesidiga skillnader (s 309)

 

Sammanlagt ska vi studera in 40 begrepp...det blir ju ingen enkel match att sätta in alla dessa i ett sammanhang, det blir rejält tentaplugg den här veckan! Men härligt värre med sol! :) hoppas värmen håller i sig nu...då ska jag plugga ute hela veckan! :D








¬ Sömnig

I sleep less, I'm tired......I sleep more, I'm tired. What the hell?

Har hamnat i en väldigt sömnig svacka just nu...sover verkligen bort mina dagar, har vänt på dygnet totalt. Kunde inte alls sova i natt, bara låg och vred och vände på mig hela natten och tittade på klockan hela tiden....kl var bara 5 och jag började inte förrän 10, då känns det verkligen som tiden står stilla, jobbigt när det är så! En nackdel då man har så mycket studietid och en studievana att alltid sitta uppe om nätterna och plugga...tyvärr... Och inte mår man bättre av det heller? Sover man för mycket blir man förslappad och seg, har ont i hela kroppen just nu... En daglig dos med sömn på 7-8 timmar säger dem (forskarna) är "bra" för dig, men vem säger att det är det som är det rätta? Jag måste helt seriös sova minst 12 timmar för att ens känna mig helt utvilad! Det tar på krafterna att studera, studentlivet är ett heltidsjobb, en hel dag på ett seminarier, föreläsningar...det slutar liksom inte där när du kommer hem... Men man får se till att skapa sig goda vanor och ha ett rytm! Men just nu är jag inne i en period då jag kanske behöver sova mer? Då får det helt enkelt vara så! 

Har märkt att det inte är enbart studenter på Universitetet självklart som har det så här, det ökar och ökar och speciellt bland de lägre åldrarna, något som oroa mig faktiskt. Jag har i över 10 års tid haft sömnsvårigheter så min kropp har "vanan" innen, men hemskt när man ser 7-10 åringar som sitter uppe till 3 på natten.... Min kusin är en av dem och jag tror mycket faktiskt har med facebook eller datorn att göra över huvudtaget! Ungdomar känner idag att de missar så himla mycket av att gå ifrån datorn, sömn är jätteviktig! Det är inte konstigt att barn och unga inte orkar med skolan, de är för trötta! Och vi måste tänka på att vi måste vara bra förebilder och också påvisa vilka konsekvenser detta kan få på hälsan, jag är ju tex ett levande exempel! Jag tänker på mig själv speciellt som blivande pedagog, hur viktigt det verkligen är att vi sätter oss in barnens livsvärld, att vi deltar och följer med i utvecklingen, tar upp detta i skolan och pratar om det! Vad säger ni om detta? Vad tror ni? Jag vill inte ens tänka på hur det kommer se ut om bara 5 år i samhället, tror att stress och sömnsymtomerna kommer öka kraftigt! Men hur som helst....i natt kommer jag verkligen sova som en stock! Synd bara att man inte har sin kissekatt att gosa med :(



Saknar så otroligt mycket!


¬ Sjukling x 24 h

Vet inte om det bara är en 24 timmars bug? Men när jag vaknade i morse kände jag den sjukaste migränen jag varit med om på länge! Och jag är en sådan person som inte vill ta en tablett direkt bara för att jag har lite ont i huvudet, vill inte vänja kroppen vid detta, till slut tar inte kroppen emot det ändå till slut...Jag brukar inte ha migrän, har haft huvudvärk självklart, men huvudvärk är ingenting jämfört med detta! Så idag var jag tvungen att ta en tablett, Så jag är inte alls van vid känslan, det känns som att någonting borrar in sig i huvudet om man vill bara slå sig själv med en hammare! Och vart eller hur man än vrider på sig i sängen så hugger det...inte att det var nog, givetvis började illamåendet komma igång, vilket är vanligt tydligt, jag vet inte som sagt?


Det komiska var att så fort jag slog upp ögonen tänker jag bara direkt "maammaaa"....hahaha Känner mig så fjompig ibland, men min älskade mamma hon är länken till tryggheten, så jag tog mobilen direkt och försökte ringa men inget svar! Så jag la mig ner igen och försökte sova bort det... Kunde dock inte somna om eftersom jag fick springa på toaletten ett antal gånger, hur mycket kan komma ut liksom? Anyway...har bara legat i sängen hela dagen och inte kunnat röra mig alls! Förrän på kvällen runt 20.30 då jag tvingade mig upp för mat, hade ju inte ätit på hela dagen, men vasr tvungen! Och älskade bästaste mamma hade gjort soppa åt mig! Svajcarska supa, gött :) så fick ner mig det, sen vare bara lägga sig ner igen... Och min sötaste älskade syster stack och köpte glass åt mig, hon är guld på jorden!


Dessa är mina två favoriter just nu!


Så idag har det inte blivit något pluggande alls och har obligatoriskt seminarie imorgon, vilket jag skulle läst ut Perssons bok om specialpedagogiska kunskaper om barns olikheter...det blev det ju inget av! Så ska försöka skumläsa igenom boken lite smått nu tänkte jag, sen däcka stenhårt! Jag och Ben säger godnatt!


¬ Dagens owh!

Ibland känner jag mig bara allmänt knepig! Jag har kommit igång en hel del med litteraturläsning och märkte att jag inte hade några markerings-postits kvar... Så för någon dag sedan öppnade jag mitt skåp där jag slängt in alla tidigare böcker jag köpt under årens gång och det bara regnade litteratur över mig! Märkte då till min förvåning att jag ägde väldigt många färgglada gubbar och gummor! Dock satt de fast i tidigare litteratur jag läst, så jag satte mig under en halvtimme och roade mig med att rycka loss dessa och satte tillfälligt fast de i en plastficka för pärmar :D hahahha 

Så ett tips till alla er där ute, kolla så det inte ligger lite efterblivna rester i någon vrå. Nu slipper man ju sticka iväg och köpa nya, dessa kan man ju återanvända :) Komiskt nog hittade jag en helt ny oöppna strax efteråt, så nu har man dubbelt så mycket hahaha Ja, men visst är det färgglatt ändå? :D



¬ Typiskt?

HUR IMPONERAR MAN PÅ EN KVINNA?
Ge henne vin, överraska henne, ring henne, ge henne komplimanger, krama henne, ta henne på restaurang, håll om henne, gå ut & handla med henne, le åt henne, skratta med henne, gråt med henne, ge henne smycken, kela med henne, köp blommor åt henne, ...skriv kärleksbrev till henne, lyssna på henne, åk till månen fram & tillbaka för henne.


HUR IMPONERAR MAN PÅ EN MAN?
Kom naken, ta med dig öl!

 

För att impa på mig så gäller det att du har ett sånt här schysst åk, helst rosa också! ^^  Kanske behövs justeras lite, en motor kanske hade varit bra också ;P



¬ Get out of BED!!

GOD MORGON ALLA VACKRA!

Idag har man inte alls lust att ens resa sig ur sängen och det har inte gjort heller för den delen :P hahah vissa dagar vill man bara ligga kvar och gosa in sig i täcket och andas in de rena lakanen, god det luktar ju så himla gott! Ska alldeles strax gå upp och koka mitt efterlängtade kaffe. Det är nästan det mysigaste på " morgonen", (nu eftermiddag dock) en av de rutiner som är ett måste på morgonen! Innan jag gör detta tänkte jag passa på att skriva några radera om:

HUR I *PIP* TAR MAN SIG UR SÄNGEN? Jaao...

 

"Jag orkar inte idag!" "Jag har verkligen ingen lust" "Är för trött"

Vad gör man? Hur sparkar jag mig själv i baken?


  • Är du för trött, har du antagligen fått för lite sömn, vilket du enbart har dig själv att sylla egentligen, se till att försöka gå och lägga dig i tid idag istället. Och något de hela tiden påminner oss om på lärarprogrammet: PLANERING PLANERING PLANERING!
  • Tänk också på hur du är som person, snoozar jag? Hur många timmars sömn tror jag mig behövas per natt egentligen? Försök hitta dig ett system som fungerar för dig. Snoozning har man ju läst mycket om att det inte alls ska vara bra för en osv. Men för mig funkar det! Så här gör jag: Om jag har en föreläsning som börjar kl. 9 säger vi, då räknar jag först in, resetiden, kaffekokning + frukost, lite avslappning/varva ner innan jag ska gå utanför ytterdörren och till sist då själva snoozningen! Jag fungerar på följande vis att jag räknar "in" min snoozning. Så börjar jag alltså 9, så ställer jag klockan på 6, då jag vet att jag somnar om ungefär 1 timme, det brukar vara lagom för mig .... detta är ingen bra taktik egentligen, men den fungerar på MIG! Så jag säger, ni måste hitta det som känns bra för er, så ni mår bra när ni vaknar :)
  • KOLLA INTE UT UR FÖNSTRET DET FÖRSTA DU GÖR! Vädret påverkar hur du känner inför att gå ut, och låt inte vädret förstöra för det är faktiskt inte skolans fel! Skolan styr inte väderprognosen, även om man gärna skulle vilja skylla på det ;)
  • Försök att dagen innan "planera" in någonting som du ser jättemycket fram emot dagen efter, något du absolut måste göra så fort du vaknar, detta gör att du kanske känner en viss mer motivation till att stiga upp ur sängen.
  • Hungrig brukar man ju vara på morgonen, jag vet i alla fall det att vissa dagar står inte magen ut att ligga kvar för den skriker efter mat, annars brukar jag vara rätt så kass på att äta frukost själv faktiskt...men för er där ni vet att en matbit kan locka, så följ matspåren ut i köket.
  • Toalettbesök på morgonen! Do I need to say more? Tänk på det, tänk på rinnande vatten....SPRING OCH KISSA! Då lär du vakna till ;)

Det är det jag hinner att skriva för stunden, för nu måste jag faktiskt kila, plikten kallar ju! =)

Vill önska alla studenter en grymt bra dag!



¬ Viktigaste målet på dagen!

Godmorgon alla vackra!

 

Frågan är vad jag ens gör vaken? Uppenbarligen hade vi inget seminarie, det är inte förrän imorn! Ibland orkar jag helt seriöst inte med mig själv, hur man kan vara så virrig ibland, tur det att jag inte hann ta bussen till pedagogen... Då hade inte humöret varit med idag alls. Ni vet ju själva hur det kan vara...eller som jag givet en söndag skulle åka till skolan? Ja...det är sådant som händer...Så vad nu? Redan läst klart boken som vi skulle läst till "idag", kanske åker in en sväng till stan och byter ut min koppvärmare som inte funkar ju! Får väl hoppas det löser sig också då. :)

Startar dagen med att för en gång skull unna mig själv en nice frukost. Jag har ju lovat mig själv att bättra mig med detta och försöker hålla det också! Eftersom jag inte dricker mjölk (NEJ FÖR DET ÄR SÅ JÄVLA VIDRIGT) så kokade jag varm oboy istället, med marshmallows och grädde!! I know...I know...ångrar mig bigtime nu (Ikis fel, såg så gott ut när hon gjorde det härom dan) men det slinker ner lite lättare än ren mjölk i alla fall, men knappt det! Det är inte ofta jag dricker det, får så ont i magen efteråt. Och jag skulle kunnat klara mig utan marshmallowsen och med bara grädden eller bara marsmallows eller ingenting alls, nä, nu rör jag ihop det känner jag... Det är sådant här jag oftast brukar göra för andra egentligen, verkligen älskar sånt...saknar det faktiskt, överraska sin älskling med frukost på sängen! God, vad godhjärtad jag är, nästan för bra är jag! ;)

 

Solen lyser! Från storm med snöblandat regn till solsken? VÄLKOMMEN TILL VÄSTKUSTEN! Den riktigt steker! Litteraturstudier idag, alltså "ledig". Idag kommer Dragan hit, men det är inte förrän framåt kvällen, så jag ska passa på att göra något nyttigt av den här dagen, kanske åka in till stan och fixa lite grejer (med andra ord tröstshoppa) eller passa på och städa :P hahah ja, vilket låter mest lockande?

 

Ha en störtbra dag, folket!
 
 


¬ Samhällen - Öppna Ögon

Så är det att leva på kollektivet Svanholm

Bild: http://svanholm.dk/


Vi har under en dag fått övernatta på Svanholm för att både få en egen uppfattning och en inblick hur det kan vara att leva på ett kollektiv. Köket var mer eller mindre deras samlingsplats. Det var 27 stycken som jobbade utanför Svanholm. Och hör och häpna! Männen jobbar på gården medan kvinnorna går ut och tjänar pengar!

 

Folk kan söka till att bo på Svanholm.

Då måste de skriva ett brev om vem de är, vad för utbildning dem har och hur de vill försörja sig, de är de viktigaste bitarna. De måste också tjäna minst 240 danska om året för att få bo där. Dem tar inte emot folk som har skulder på över 100 000. Och sedan granskas brottsregistret noga. Men det är också väldigt viktigt att dem som redan bor där vill leva med dem här människorna. Därför får de en prövningstid på 1-2 veckor, och sedan en provperiod på 2-3 månader då värderar de som redan bor där om de vill bo med dem, och kemin är väldigt viktigt, stämmer inte den så får dem inte flytta in. Och man har en månads uppsägningstid!

 

Svanholmsstyrelse

Debattmöten, där har dem sina längre diskussioner. Alla får vara med att bestämma på fällmöten, det viktigaste där är att alla skall vara överens. Alla på Svanholm är uppdelade arbetsgrupper. De som mjölkar kossorna, har hand om fåren osv. Köksgruppen ser till att det finns mat och lagar maten.

 

Så länge de som bor där tjänar bra och inte har stora utgifter, så tar dem inte upp ekonomi med dem. 80 % av lönen går till Svanholm. Om man tjänar 30 000 då får man 6000 över till sig själv. Pengarna går till såsom hushåll, hyra, bilar, försäkringar osv. Alla utgifter på barnen delas gemensamt, även de som inte har några barn. Dem tycker att det är viktigast att barnen mår bra här.

 

Dem har ett dagis med 4 pedagoger, 10 barn inifrån Svanholm och några stycken utanför. Dem har skaffat sig en minibuss så barnen kan åka på utflykt. Man kan laga sin egen mat om man skulle känna för att äta något annat. Då är det bara att ta ingredienser och allt man behöver från köket och ta med sig hem. Så det är på så sätt också väldigt fritt, man har ett privatliv! Dem delar på tandkräm, badrum som alla andra familjer. Onsdagar äter alla tillsammans har dem bestämt. Dem diskuterar inte politik och religion eftersom de anser att dessa två ämnena är det som gör att det uppstår konflikter och krig.

 

Så här är det att leva i fristaden Christiania


Vi fick chansen att se Christiania, vilket var en upplevelse må jag säga, det var väldigt intressant, men måste också säga att jag blev lite besviken på rundturen eftersom vi mest vi se massa förfallna byggnader. Hade velat se lite mer av centrala Christiania. Hon som guidade oss hade bott där i 30 år, bodde på Hisingen i Göteborg innan. Hon berättade också en del.

 

Först lite historia.

Christiania fungerar idag som en fristad för personer med vissa alternativa livsstilar, och grundades år 1971 då hippies tog över ett överlämnat militärt område, huvudsakligen för att få en plats att leka med sina barn, vilket jag inte tycker idag är en sådant lämpligt ställe att uppfostra sina barn på, aldrig att jag skulle bo där med mina barn!

Människor drogs till området för att bosätta sig och bygga upp ett nytt samhälle, ett samhälle grundat på gemenskap och frihet. Christiania låg vid Christanshavn och döptes efter Christian IV.

 

För att kunna få bo där måste man känna folk som bor där riktigt bra. Utan det är inte så att man bara kan ansöka om att få bo där, så det är väldigt svårt. Dessutom har de inget bygglov, så de får inte bygga nya bostäder osv. Man betalar en brukshyra på cirka 1 100 kronor per person plus knappt 900 kronor i avgifter i månaden för att bo där.

 

Dem hade ca 250 hundar som fick löpa fritt så det låg en del bajs på gatorna som ingen hade tagit upp efter dem.

 

I centrum av Christiania säljer de hasch så där fick vi inte fota. Ca 600 pers som bor där, på ca 60 hektar.

 

De hade en vårdcentral som vi fick se bredvid fabrikerna som där bodde människor och som de även hade bio och lite annat.

 

Man brukar kalla Christiania för ett laglöst land, men dem har lite regler som de anser vara väldigt viktiga.
- Inga tunga droger
- Inga vapen
- Inget våld
- Ingen handel med byggnader eller bostäder

 

Brott mot regler eller andra oenigheter görs upp enskilt på olika typer av möten där alla invånare har rätt att delta och besluten sker demokratiskt i majoritetsomröstningar.

Så styrs hela samhället, det är direktdemokrati som gäller. Alla invånare har rösträtt i de flesta frågorna om det nu handlar om en liten sak eller stor. T.ex. vilka som ska få bli nya invånare, ge godkännande till personer som vill öppna en bar eller restaurang.




Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!