¬ Att observera är att störa! Så sluta störa mig facebook!

Tillgänglig frihet av oändligt sökande på nätet. Det blir rent utsagt ett tvång, frihet är tvång! Men utan att vi ens uppfattar det som tvång! Ett riktigt stort störningsmoment i många människors vardag är inte bara facebook, (vill vi att verkligheten ska bli så här? Vissa påstår däremot att facebook ÄR verkligheten? Hm) aja men det datorn i ren allmänhet som är ett uppehållningsmoment! Misstro mig inte, datorn är en fantastisk innovation, jag hade nog inte velat hamna i ett (OGILLA!!) läge där jag skulle behöva skriva ett examensarbete för hand (med en penna, kommer vi ihåg vad en sådan är? haha) eller på en sådan här ---->snygg apparat!

Okej, det kan verka som att det är mycket som stör mig nu för tiden och det kanske mycket möjligt är så. Men jag får skylla på att jag är i min värsta extrema skrivarprocess där jag blir ett hormonmonster! Men men... Det är liksom hela den hela sociala komplexiteten som stör mig något så fruktansvärt! Därav jag har beslutat mig att radera mitt konto på facebook på obestämd tid, I don't need it, den skräpar ner min hjärna för tillfället och jag känner att jag behöver "gömma" mig från yttre påverkan just nu för att kunna koncentrera mig på mina studier! Dessutom, those who loves me, they'll call me on my cellphone! You know en sådan här, också en annan fantastiskt invention! Jaja, min humor verkar ju i alla fall vara kvar! Alltid ett gott tecken!


Ni kan ju alltid kolla in det omtalade Ross Gardiner-klippet om just facebook!
(Och nej, det är faktiskt inte detta som har lett till mitt beslut, man kanske kan tro det, men nej.)



¬ Lärare av imorgon

Tänk på ordet lärare. Vad ger det ut för signaler?

 

Lärare i enkla termer är en person som "lär ut" undervisar, med eller utan formell utbildning. Att läraryrket består av så mycket mer än att undervisa och sätta betyg borde i detta läge vara kristallklart, och skolan har en så mycket större uppgift än så! Vi är inte bara kunskapsförmedlare, vi är även förebilder, psykologer, mentorer, pedagogiska vägledare, föräldrar, uppfostrare...listan kan göras oändlig! Det får mig mycket att tänka på vilken väg framtiden kommer leda in nyexaminerade lärare? Jag läser själv på lärarutbildningen och jag ser ljust på utbildningen i framtiden, men vi är inte där än! Jag är otroligt glad att DETTA, mitt "lärartänk" redan utvecklades under min gymnasieutbildning... Jag önskar bara att politikerna inser allvaret i detta snart, eftersom det känns som att de planerar och utvärderar verksamheten efter en mycket mer förenklad bild än vad den egentligen är!

 



¬ Låt aldrig dina studier störa din utbildning!

Som student slits man mellan två olika världar.
- Mat? - Kaffe? - Film? - Skriva? - Läsa? - Promenad? - F/r/i/s/k - l-u-f-t??? -

Den sk. tid du vill "slösa" bort är egentligen inte bortkastad tid! Du kan inte konstant lägga ner all din tid åt studier, men samtidigt måste du balansera den tidsram du måste följa. Man ska liksom bara följa med tiden, egentligen, men bara när den är värd det... Nu tänker jag allt med struphuvudet! Och det komiska är att man förlora enbart tid när man försöker vinna tid? Det hänger liksom inte ihop. Tidspress? Tidsramar? Varför finns dem? Vissa beskriver tidspress och stress som den "moderna formen till självmord". Hm. Jag anser och håller snarare med skådesspekaren Helmut Qualtinger: Stress är de handbojorna man bär runt hjärtat! Stress dödar, bokstavligt, inifrån, och lär man sig inte hantera den, kan man bli fånge i sin egen kropp. Så ibland skulle jag vilja slå ihjäl tiden, detta monster!!

Man får inte glömma bort och leva också :)



¬ Kindergarten heaven, my Macedonia!

Jag har länge länge länge länge utvecklat en STOR nyfikenhet mot den makedonska verksamheten i förskolan och äntligen fick jag kommit iväg! Under sommaren 2011 har jag under 4 veckors tid fått chansen att göra olika fältbesök på en förskola i Skopje. Är så otroligt glad för detta! Kan inte tala om hur tackdam jag är för att fått ta del av förskolans vardag och rutiner. Kan inte ha blivit bättre och jag har upplevt så mycket! Utbildningsystemet är en aning invecklat då för det första är på ett helt annat språk med annat alfabet, men också pga av olika ministerier, sedan att själva förskolorna inte alls är uppbyggda på samma vis.Massor av kulturkrockar, insikter, perspektiv på lärande, pedagogisk miljö, seende på arbetsmetoder och det viktigaste av allt utvecklat min egen pedagogroll!

Detta var ett eget initiativtagande jag gjorde som ett underlag för min kommande b-uppsats som jag visste väntade på mig till hösten och resan betalade jag själv! Jag såg det inte som någonting jag var tvungen att genomföra enbart pga mina studier utan också för mig själv! Lika mycket som det betyder för andra studenter att kanske resa till USA, Storbritannien, Frankrike, har detta betytt oerhört mycket för mig! Ska försöka skriva några inlägg om den makedonska förskolan så snart som möjligt då jag inte studerar så flitigt. Så länge lägger jag upp och bjuder på ett antal UNDERBARA bilder på förskolorna jag besökte. Dessa bilder är upphovsberättigade mig och förskolan.


Bilderna är fotade av mig och lånas EJ utan min tillåtelse.


Alla stulna bilder anmäls!


¬ GU-kort

CSN-kort, Mecenatkort, Studentkort? Nej, GU-kort!

Vem har egentligen koll på alla kort de sänder ut till studenter? Förvirrande? Ja, blir mindre förvirrad och gå in på Mecenat så kanske du blir lite klarare i huvudet! Men nu till saken! GU-kort har tidigare kommit upp som diskussionsämne och jag funderade på för något år sedan att själv inskaffa mig ett, men kände då inte något behov av det + att jag dessutom var så fokuserad på mina studier! Men eftersom man inte längre får något Mecenatkort hemskickat i brevlådan, tänkte jag att det var lika bra att jag också beställde ett! Beställa ditt kort kan du göra, här!


Vad har då GU-kortet för funktion?

  • Universitets-ID
  • Mecenatkort med studentrabatter
  • Bevis på medlemskap i studentkåren
  • Lånekort på Universitetsbiblioteket (det gamla ska slängas)
  • Passerkort (tillträde till lokaler, behörighetsområden bestäms av respektive fakultet eller motsvarande.)
  • Utskrift och kopiering
  • Betalfunktion (internt på universitetsområdet)

GU-kortet är baserad på dina kursregistreringar och giltighetstiden på framsidan av kortet visar hur länge det är giltigt, vilket betyder att du måste uppdatera kortet. När du får nya registreringar kan du själv uppdatera ditt kort i närmaste Servicecenter.


¬ Faktum – ett verkligt stoff!

Det har väl inte undgått någon de människor som brukar befinna sig någonstans placerade ute på stan som säljer en tidning som heter Faktum? Och kan du svara helt ärligt nu hur många gånger du egentligen har gått förbi och bara ignorerat detta? Jag har länge studerat detta, människor som bara går förbi och beter sig oberörda, kroppsspråk gester, allt... Jag blir berörd varje gång jag går förbi! Men varför agerar vi inte? Många äger inte den förmågan... Jag är otroligt glad att min empatiförmåga är en del av min personlighet! Men sympati är en helt annan femma! Men oftast är det så att vårt känslosystem dras igång, det uppstår något inom oss. Men du ska inte basera ditt agerande på att du tycker synd om någon! Däremot viljan att vilja hjälpa din medmänniska!

 

Faktum är Göteborgs gatu-tidning som i form av tidningsförsäljning, erbjuder hemlösa människor och inte bara hemlösa, ett steg i "rätt riktning". Jag har samtalat med en av dessa försäljare som berättade för mig att han/hon varit missbrukare i större delen av sitt liv och kanske nu får chansen att bevisa både sig själv och andra människor att jag kan bryta mig loss från detta, och att också kanske bryta synsättet om att vara en av "de utstötta från samhället". Min syster berättade också att en av dessa försäljare köpte en kostym av sin första lön, pga "locka" fler kunder, vem vill köpa en tidning av en luffare? Tycker detta ger en väldigt klar bild av vårt synsätt på människor? "De som säljer dessa tidningar köper tidningen för 25 kronor och säljer den för 50, där mellanskillnaden blir försäljarens förtjänst" skrivs det på hemsidan. Grundtanken är att detta ska skapa en form av inkomst och en chans för dessa människor att även skapa rutiner i vardagen och ett socialt sammanhang. Så inte bara stödjer du dessa människor chans att utvecklas, du får en intressant tidning att läsa också! (Samtalade med Jimmy om detta och har faktiskt läst igenom den och det finns rätt så intressanta artiklar). Så vad är 50 kr för mig? Och för dig? Skippa den där ölen på krogen! Det där billiga linnet på H&M-rean! Tror man kan leva utan detta just för stunden! Istället för att köpa ett cigarettpaket hamnar dessa pengar i betydligt mer viktigare sammanhang!



¬ Sociala framgångar?

"Allt kan ursäktas här i världen utom taktlöshet!"

- Alfred De Musset


Även om vi inte pratar ofta, så känner jag mig så nära dig! Det kan gå en längre tid, men ändå känns det som att vi slutar där vi påbörjade. Och blir kär i dig på nytt när jag hör din röst!


Hängde du med? Nä, inte jag heller faktiskt! Känner att jag borde göra något vettigt och nyttigt just nu? Som att sova kanske? Eller är sova för överskattat idag? Men jag är för grymt övertrött, vill bara somna och falla in i drömmarnas värld...men vill inte "missa" något! Och när jag skriver missa menar jag förlora tid! Känner att jag skulle vilja lägga ner lite tid på att finslipa på min b-uppsats, men ögonen vänder... och inte orkar jag vara social med någon heller just nu för den delen, har ingen ork i kroppen för detta. Social kompetens är förmågan att kunna umgås med människor på ALLA SÄTT! Ja, detta är väl så gott som den mänsklig kontakt jag får nöja mig med för tillfället. Känner att jag nått mitt maximala sociogram idag faktiskt! Det får räcka idag, har studerat som ett djur varenda dag, minst 8 timmar per dag, om inte mer. Och min kropp förtjänar väl åtminstone EN vilodag!? Så får säga godnatt! Och spåna vidare på idéer och annat imorgon! För då är det en ny dag! :)



Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!