¬ Samhällen - Öppna Ögon

Så är det att leva på kollektivet Svanholm

Bild: http://svanholm.dk/


Vi har under en dag fått övernatta på Svanholm för att både få en egen uppfattning och en inblick hur det kan vara att leva på ett kollektiv. Köket var mer eller mindre deras samlingsplats. Det var 27 stycken som jobbade utanför Svanholm. Och hör och häpna! Männen jobbar på gården medan kvinnorna går ut och tjänar pengar!

 

Folk kan söka till att bo på Svanholm.

Då måste de skriva ett brev om vem de är, vad för utbildning dem har och hur de vill försörja sig, de är de viktigaste bitarna. De måste också tjäna minst 240 danska om året för att få bo där. Dem tar inte emot folk som har skulder på över 100 000. Och sedan granskas brottsregistret noga. Men det är också väldigt viktigt att dem som redan bor där vill leva med dem här människorna. Därför får de en prövningstid på 1-2 veckor, och sedan en provperiod på 2-3 månader då värderar de som redan bor där om de vill bo med dem, och kemin är väldigt viktigt, stämmer inte den så får dem inte flytta in. Och man har en månads uppsägningstid!

 

Svanholmsstyrelse

Debattmöten, där har dem sina längre diskussioner. Alla får vara med att bestämma på fällmöten, det viktigaste där är att alla skall vara överens. Alla på Svanholm är uppdelade arbetsgrupper. De som mjölkar kossorna, har hand om fåren osv. Köksgruppen ser till att det finns mat och lagar maten.

 

Så länge de som bor där tjänar bra och inte har stora utgifter, så tar dem inte upp ekonomi med dem. 80 % av lönen går till Svanholm. Om man tjänar 30 000 då får man 6000 över till sig själv. Pengarna går till såsom hushåll, hyra, bilar, försäkringar osv. Alla utgifter på barnen delas gemensamt, även de som inte har några barn. Dem tycker att det är viktigast att barnen mår bra här.

 

Dem har ett dagis med 4 pedagoger, 10 barn inifrån Svanholm och några stycken utanför. Dem har skaffat sig en minibuss så barnen kan åka på utflykt. Man kan laga sin egen mat om man skulle känna för att äta något annat. Då är det bara att ta ingredienser och allt man behöver från köket och ta med sig hem. Så det är på så sätt också väldigt fritt, man har ett privatliv! Dem delar på tandkräm, badrum som alla andra familjer. Onsdagar äter alla tillsammans har dem bestämt. Dem diskuterar inte politik och religion eftersom de anser att dessa två ämnena är det som gör att det uppstår konflikter och krig.

 

Så här är det att leva i fristaden Christiania


Vi fick chansen att se Christiania, vilket var en upplevelse må jag säga, det var väldigt intressant, men måste också säga att jag blev lite besviken på rundturen eftersom vi mest vi se massa förfallna byggnader. Hade velat se lite mer av centrala Christiania. Hon som guidade oss hade bott där i 30 år, bodde på Hisingen i Göteborg innan. Hon berättade också en del.

 

Först lite historia.

Christiania fungerar idag som en fristad för personer med vissa alternativa livsstilar, och grundades år 1971 då hippies tog över ett överlämnat militärt område, huvudsakligen för att få en plats att leka med sina barn, vilket jag inte tycker idag är en sådant lämpligt ställe att uppfostra sina barn på, aldrig att jag skulle bo där med mina barn!

Människor drogs till området för att bosätta sig och bygga upp ett nytt samhälle, ett samhälle grundat på gemenskap och frihet. Christiania låg vid Christanshavn och döptes efter Christian IV.

 

För att kunna få bo där måste man känna folk som bor där riktigt bra. Utan det är inte så att man bara kan ansöka om att få bo där, så det är väldigt svårt. Dessutom har de inget bygglov, så de får inte bygga nya bostäder osv. Man betalar en brukshyra på cirka 1 100 kronor per person plus knappt 900 kronor i avgifter i månaden för att bo där.

 

Dem hade ca 250 hundar som fick löpa fritt så det låg en del bajs på gatorna som ingen hade tagit upp efter dem.

 

I centrum av Christiania säljer de hasch så där fick vi inte fota. Ca 600 pers som bor där, på ca 60 hektar.

 

De hade en vårdcentral som vi fick se bredvid fabrikerna som där bodde människor och som de även hade bio och lite annat.

 

Man brukar kalla Christiania för ett laglöst land, men dem har lite regler som de anser vara väldigt viktiga.
- Inga tunga droger
- Inga vapen
- Inget våld
- Ingen handel med byggnader eller bostäder

 

Brott mot regler eller andra oenigheter görs upp enskilt på olika typer av möten där alla invånare har rätt att delta och besluten sker demokratiskt i majoritetsomröstningar.

Så styrs hela samhället, det är direktdemokrati som gäller. Alla invånare har rösträtt i de flesta frågorna om det nu handlar om en liten sak eller stor. T.ex. vilka som ska få bli nya invånare, ge godkännande till personer som vill öppna en bar eller restaurang.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0