¬ Lärarna har fått ett nytt löneavtal

Länge har nu de olika lärarförbunden arbetat mot högre löner för lärare och man har arbetat stenhårt med att få något form av avtal. I somras tackade man nej till ett femårigt avtal på 4,2 procent, och nu tackade förbunden ja till 4,2 i ett fyraårigt avtal, något som som många har svårt att förstå. Av uppgifter från DN, röstade medlemar i förbundsrådet, 55 ja mot 24 nej.
 
I SvD skrivs att de båda lärarfackens ordförande Metta Fjelkner och Eva-Lis Sirén försvarar hela uppgörelsen. "Alternativet till att tacka ja hade varit ett sämre avtal. En konflikt skulle inte ha lett till högre löner", hävdar de.
 
Demonstrationerna som gjorde i september, känns nu för lärarna som bortsopat grus. Insatserna som gjordes trodde sig skulle stärka ett riktigt avtal, men många menar att man lagt sig riktigt under skiten. Irene Ziverts, vice ordförande för LR i Stockholm Stads distrikt menar att: – Vi får inget bättre just nu. "4,2 procent, det är i alla fall mer än alla andra", resonerar hon. (Källa: Sydsvenskan)
 
Lärare kommer alltså att få 4,2 procent för år 2012 ställ mot de 2,6 procent som resterande har ute på arbetsmarknaden. Ordförarna menar att kampen ännu inte är över. Men jag ser det svårt att ta sig upp ur ett avtal de redan bundit sig fast vid. Många är oroliga över om det överhuvudtaget kommer få dessa extra pengar överhuvudtaget? Andra har redan möten om sin lönehöjning.
 
Här kan du läsa vidare om det nya avtalet och nya lönen och om avtalet i kommunerna.


¬ Lärardemostrationer!

Det har länge planerats demonstrationer angående lärarnas situation nu och i flera år har man kämpat för en utveckling där lönen är det som varit i fokus! För drygt en vecka sen, den 20 september i Göteborg samlades tusentals lärare på Götaplatsen mitt på Avenyn för att stoltsera till Gustav Adolfs torg. Eva Holmén var på plats och höll ett tal angående lärarlönerna. Även i andra städer runt om i Sverige demonstrerade man!
 
Bilder från demonstrationen finner du här och du vill kika lite. :)
 
Så här såg det ut för ett år sedan i Göteborg!
 
Stockholm.
 
 
 
 


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!