¬ På tiden att förskollärare framhävs?

På Skolverket hemsida lyfts förskollärare som titel fram och jag anser att det var på tiden att förskollärares kunskaper äntligen uppmärksammas och synliggörs.

I november medverkade Skolverket på mässan Skolforum i Stockholm. Här togs bland annat förskolans utveckling kring förändringarna i förskolans läroplan upp.

 


3 huvudpunkter vill jag belysa och sammanfatta som är viktiga att sprida vidare.

  • Skillnader i utbildningsnivåer

- Det finns skillnader i utbildningsnivå bland personalen och det är bra att läroplanen nu betonar det, säger Marita. Förskollärare har genom sin högskoleutbildning fördjupad kunskap och det måste vi i förskolan lyfta upp och ta tillvara på.

  • Tydligare ansvar för förskollärare

Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret för barnens utveckling och lärande - men det understryks ändå att hela arbetslaget ska vara delaktigt i arbetet. och eftersom trots att förskollärare har en högre fördjupad kunskap, ser jag det som självklart att förskollärare ska bli tilldelad större ansvar, men att samtliga pedagoger ska få tillträde att delta och påverka. Det är förskollärare som i synnerlighet har ansvar för uppföljning, utveckling och utvärdering av verksamheten.

Men Marita Gullstrand, samordnare och biträdande rektor i förskolan konstaterar också: - På det här viset lär man av varandra i arbetslaget och höjer nivån. Som en konstant fortbildningen ungefär, säger Marita med ett leende. Det är arbetslaget som tillsammans gör läroplanen levande.

  • Samt den förtydligande läroplanen

Under 2011 blev förskolan en egen skolform och har fått ett förtydligat uppdrag. Den 1 juli 2011 började denna reviderade läroplan för förskolan att gälla. Den innehåller förtydliganden och kompletteringar av vissa mål och riktlinjer, kompletterande avsnitt om uppföljning, utvärdering och utveckling. Den huvudsakliga förändringen är en förtydligande katori där förskollärares och förskolechefens ansvar utretts och klarläggts.

Förskolans förtydligat uppdrag - den reviderade läroplanen förpliktar alla som jobbar med eller i förskolan, såväl som kommun, förskolechef, förskollärare, medarbetare och föräldrar. När förskolan blev en egen skolform så kommer hamnar den under Skollagen på samma sätt som skolan. Detta har både välkomnats och ställts kritiskt mot, då detta har inneburit att vi kan ställa större krav på den kommun där förskolan finns placerad i.

- Skillnaderna är ju inte så jättestora egentligen, kommenterar Marita. Men de som ännu inte lyft förskollärarens roll och inte jobbar fullt ut efter den nuvarande läroplanen har nog mycket att göra, avslutar hon.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0