¬ Glad Påsk - Sreken Veligden

Среќен Велигден - Sreken Veligden!
Hristos voskrese

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА! СРЕKНИ ВЕЛИГДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ
Kristus har återuppstått! (Långfredagen i Sverige)

För de som inte visste detta sedan tidigare, härstammar min familj från Makedonien/Serbien.

På makedonska säger man: Sreken Veligden (Glad Påsk).

På de andra slaviska språken heter det bland annat: Velikden (The Great Day, "Stor-dag") Vaskrs (serbiska) Uskrs (kroatiska) osv...

Det
"ålderdomliga" begreppet
Velja noć är också ett uttryck som användes i kroatiskan som finns i den gamla slaviskan och betyder (Great night) medan termen Velikden ("Great Day") används i serbiskan.

Lyssna på låten Na Veligden (På Påsken) genom att klicka på bilden nedan, då Lambe Alabakovski sjunger om hur han blir förälskad.




Den kristna kyrkan har två olika kalendrar, den ena kallas för den Julianska efter Julius Caesar och den andra för den gregorianska efter påven Gregorius XIII. Den Gregorianska är den kalender som makedonsk ortodoxa använder sig av idag. Trots att ingen nation har kvar den Julianska kalendern, används den fortfarande för kyrkligt bruk i den ortodoxa världen. Den Ortodoxa kyrkan har valt att hålla kvar vid den Julianska kalendern, medan Sverige idag följer den Gregorianska kalendern.

Från början och fram tills år 1582 använde sig den kristna kyrkan den julianska kalendern (Sverige använde sig av den fram tills 1753). Då den katolska kyrkan reformerade den julianska kalendern och antog den nya gregorianska kalendern valde en stor del av de ortodoxa kyrkorna att behålla den julianska kalendern. Resultatet blev att Påsken (och alla andra helger) i ortodoxa kyrkor infaller på annat datum än i övriga kyrkor. Men det har faktiskt inträffat att påsken har infallit på samma dag i båda kalendrarna. Det skiljer sig alltid 14 dagar efter de katolska/protestantiska.

Nu är det inte meningen att vi ska röra ihop statens tidsräkning och kyrkans tidsräkning. Alla länder/stater med ortodox kyrka firar oftast de religiösa helgerna efter den Julianska kalendern, men man räknar tiden efter den Gregorianska. Detta innebär att vi i vissa fall kan fira "dubbla" helgdagar som t.ex. Nyår 31:e december och Gamla Nyår den 13:e januari.

Glada påskdagshelger!

Lambe Alabakovski - Na Veligden


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0