¬ Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en ärftlig neurologisk eller neurokemisk störning som kännetecknas av tics - ofrivilliga, hastiga, plötsliga rörelser, läten/ljud eller uttryck som upprepas. Mer allmänt är denna funktionsstörning känd för de ofrivilliga obscena ord som kan yttras.


Exempel på enkla tics; blinkningar, grimaser, kastar med huvudet, spänner muskler, hostar, harklar sig, spottar, smackar, gäspar etc. Exempel på komplexa tics; hoppar, klappar händerna, biter sig i läppen, städar och ordnar saker, upprepar uttryck som ’ojoj’, ’liksom’, ’håll käft på dig’, upprepa det andra säger osv.

 

Kännetecknande

Barn med Tourettes syndrom uppfattas ofta som stökiga och bråkiga. Tillståndet, som är uppkallat efter den franska läkaren Gilles de la Tourette förekommer ofta med dyslexi. När tillståndet finns i flera generationer inom samma familj kan de äldre ofta stödja de yngre i att finna metoder att hantera sitt syndrom i vardagen, så att färre konflikter uppstår med och kring barnen med Tourettes syndrom. Ofta är det dessa konflikter som besvärar de drabbade mest. Tourettes syndrom medför mycket brist i uppmärksamhet, dålig koncentration, inlärningsproblem och påverka beteendet. Specialundervisning är ofta nödvändig.

 

Orsaker

Orsakerna till Tourettes syndrom är okända. Man säger att det är ärftligt och att det räcker med att ena föräldern bär på anlaget för att barnen ska löpa risk att bli sjuka. Man säger också att det beror på en obalans i centrala nervsystemet, en störning i de s.k. nervkopplingsstationerna under hjärnbarken. I dessa stationer finns program för motoriken. Ett ämne, dopamin, överför signalerna mellan cellerna. Enligt överläkaren Stephan Elers är följande förklaringar till syndromet tänkbara:

  • en överproduktion av dopamin
  • överkänsliga dopaminreceptorer
  • ett ökat antal dopaminceller

Behandling

Tourettes syndrom kan inte botas men flera symptom, såsom till exempel svåra tics och tvångssymtom, kan vid behov lindras med mediciner och vissa former av beteende- och kognitiv terapi kan vara till stor nytta.

 

Diagnos

Många barn har tics, men det handlar inte alltid om Tourettes syndrom. För att diagnosen ska ställas ska barnet ha haft tics under minst ett år och symtomen på något sätt påverka barnets vardag. Ticset kan komma och gå, den kan försvinna en tid och komma tillbaka i ny skepnad. Symptomen börjar alltid i åldrarna 2-12 år, oftast vi 7-års ålder. Tre gånger så många killar som tjejer får Tourettes syndrom. De första symptomen är oftast tics i ansiktet.

 

Samtlig information, fakta och resonemang är hämtad från Psykologi A - av Martin Levander


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0