¬ Himlabadet

Ett äventyrsbad som är tillgängligt för ALLA!


(Bilden är tagen från: http://www.foraldrakraft.se/)


- Det är viktigt för hela Sverige att vi har ett äventyrsbad som är tillgängligt för alla, säger Maria Boije, informationsansvarig för badet.


Smygpremiären var den 7 juni, då företaget Frösunda bjöd in personer som har en fysisk funktionsnedsättning att förhandsprova alla attraktioner. - Sundsvalls kommun har verkligen tänkt till när de byggt det nya äventyrsbadet och erbjuder alla en riktig badupplevelse, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.

 

Varför får just Sundsvall Europas mest tillgängliga bad?

- Från 2010 ska alla offentliga byggnader vara tillgängliga enligt de nya reglerna. När det nya badet skulle byggas ville kommunen satsa fullt ut och göra alla attraktioner tillgängliga, säger Maria Boije.

 

Vilken betydelse får det här som turistmål?
- Det är viktigt för Sundsvall, men också för Sverige, att vi har ett äventyrsbad som är tillgängligt för alla. För personer med en funktionsnedsättning kommer detta att vara det nyaste och mest moderna och tillgängliga alternativet. Vi hoppas på att få besökare som normalt inte har möjlighet att besöka ett äventyrsbad.



Hur många besökare räknar det nya badet med?
- Vi räknar att få 400 000 personer på ett år. Här finns något för alla. Himlabadet erbjuder allt från äventyrsbad, vanlig motionssimbassäng, relaxavdelning, ett stort utebad med fyra pooler liksom en multibassäng med höj- och sänkbar botten för rehabilitering, vattenträning och babyssim, säger Maria Boije.

(Bilden är tagen från: http://www.foraldrakraft.se/)

 

Tillgänglighet handlar om så väl mycket mer än att rigga upp ramper? Beroende på vald synsätt vi har på individer som idag utmärker sig från själv normen och vad som anses som standard och normalt styrts idag av härskande ideologier. Redan under upplysningstiden fanns i botten en optimistisk framtidstro, som präglades av en människo - och samhällssyn med tro på det förnuftiga samtalet mellan likvärdiga människor. Jane Brodin tar upp detta att samhället har också och har alltid behov av "socialiserande institutioner" som skolar in människorna i gällande normer och värderingar. Den osäkerhet som finns idag kring vilken kunskapssyn och tankemönster som råder och ska råda, vi är inte medvetna om dessa förrän den börjar synas på ytan. När vi talar om normalitet och avvikelse, kan jag ta upp några motsatser som är värda att tänka igenom:

Önskad - Oönskad
Oumbärlig, Umbärlig
Värdefull -
Mindre värd


Functionalist approach - Det extrema funktionalistiska synsättet menar att alla händelser och strukturer i samhället är funktionella. Annars skulle de inte existera!

 

Interpretivist paradigm - Detta paradigm har likheter med det funktionalistiska, men bryr sig mer om att förstå vardagsvärldens betydelse för den sociala processen.

 

Radical structualist paradigm - menar som "radical humanist" att förändring måste ske, men riktar in sig på förändringar inom materialla strukturer och större kategorier av medborgare som tex. ras och socialgrupp.

 

Svar från läsare:

Men texten ger inga svar på de frågor jag som läsare naturligtvis har: Vad är skillnaden mot ett annat äventyrsbad? På vilka sätt har man anpassat miljön för att göra badet tillgängligt? Efter att ha kommit en bit ner i texten läser jag att företaget Frösunda på smygpremiären den 7 juni bjuder in personer som har en FYSISK funktionsnedsättning att förhandsprova alla attraktioner. Än en gång verkar det vara så att man automatiskt sätter likhetstecken mellan funktionsnedsättning och fysisk funktionsnedsättning - mycket vanligt! I texten bör det i så fall inte stå att badet är tillgängligt för ALLA, utan att det är tillgängligt för även för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Men det finns ju också andra sorters funktionsnedsättningar, t ex neuropsykiatriska. Som mamma till en pojke med autism upplever jag att dessa oftast glöms bort när man talar tillgänglighet. Det går att tänka till så att även personer med t ex autism får lättare att besöka äventyrsbad. Men då handlar tillgänglighet inte om t ex rullstolsramper utan om helt andra saker, som att erbjuda lugnare miljöer vid vissa tidpunkter, t ex genom att begränsa antalet besökare eller dra ner på ljudvolym i högtalare. Fantastiskt roligt om Himlabadet kan ta emot alla med fysiska funktionsnedsättningar. Men uifrån texten är det alltså oklart (och kanske inte så sannolikt?) att Himlabadet är SÅ himla bra att man även tagit hänsyn till andra funktionsnedsättningar än fysiska.


Detta vill jag lyfta fram i och med att jag håller med fullständigt! Påståenden om saker och ting som verkar så himla bra, som i just detta fallet, ett äventyrsbad som är tillgängligt för alla. De målar upp en fantasivärld som egentligen inte finns där, jag kan själv tycka att de inte riktigt har reflekterat över begreppen och egentligen sett till alla områden. Jag kan hålla med föräldern här att de har inte riktigt svarat på HUR dessa funktionshindrade barn ska få ta plats! Barn och ungdomar med en funktionsnedsättning eller handikapp vill bli ikluderade och behndlas lika, precis som alla andra barn, ingen vill bli särbehandlad pga att du är den du är, det vill inte ens du!

 

Vi bedömer barn efter tidens måttstock, för hur ett barn ska se ut och hur ett barn ska vara, hur det ska uppföra sig . En plats för alla ska vara en plats där det finns bra förutsättningar för alla och där personal har stor och bred kompetens att de kan förbereda för att en plats för alla, ska vara just en plats för alla. Detta skriver jag pga av min kommande roll som pedagog och också människokännare...men att även i andra sammanhang är det oerhört viktigt att diskutera och fundera över sådant här, inte bara lärare och pedagoger, utan överallt! För att det också ska vara en plats för alla, så måste vi sluta tala om normalitet och avvikelser som något negativt och lyfta fram olikheter som något värdefullt och positivt!

 

En flexibel plats där barn och vuxna kan mötas, kan bli verklighet, men då gäller det också att engagera sig i stora utmaningar av etablerade synsätt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0