¬ Osannolika och otroliga lärare!

Lärare idag bär på ett mycket större ansvar än gentemot många år tillbaka. Man kan se en lärare som en ”alltiallo” som tillges ett flertal olika positioner; inte bara är vi pedagogiska vägledare, kunskapsförmedlare, vi är också mentorer, psykologer, kuratorer, auktoriteter, ledare, undervisare, utbildare...listan kan göras oändligt lång!

 

Många författare, forskare och politiker ifrågasätter ofta lärares kompetens idag. Om lärare har tillräckligt med kunskap för att möta alla dessa olikheter hos barn de möter varje dag. När jag talar om barn i svårigheter talar jag om både barn som befinner sig i svårigheter och barn som blir utsatta att hamna i problematiska situationer. Oftast använder man uttrycker "barn med [...] problem" men vad är det egentligen för problem vi vill understryka här? Och är det egentligen något "problem"? Därav jag väljer att uttrycka mig såsom: "barn med ....tex. socioemotionella svårigheter" istället för problem. Visst kan det finnas ett problem i det hela, men genom att blottlägga detta riskerar man inte då att stämpla detta barn? Vi som lärare har idag ett makt-ansvar, månhga människor finner det olovlig att tala "öppet" om just makt, men det är oerhört viktigt!

 

Om jag då istället tar upp "barn som vi bekymrar oss för/om". Här är det ju stor vikt av att ifrågaställa oss vilka barn är det som vi uppmärksammar, vilka barn väcker en så att säga "bekymring"? Ansvarsområdet är enormt, lärare har ett ansvarstagande att inte bara förmedla vilken syn på barn man har, utan också på utveckling och relationen där emellan. Betydelsefulla vuxna är något barn inte kan få för mycket av! Läraren måste först och främst se sin egen relation till barnet, och det är också ett oerhört viktigt redskap i det hela, där man som lärare har förmågan att se sig själv och ta ett aktivt ansvar för "vårt bidrag" till denna viktiga relation, har man denna förmåga, har man också goda utgångspunkter att arbeta vidare med. Lärare idag måste bli mer medvetna över deras ansvar och dess möjligheter vi faktiskt har att stötta och vårda alla barn i deras utvecklingsprocesser.

 

Se videoklippet, bli "inspirerad", utmana din roll som pedagog/lärare och gå ut där och gör ett fantastiskt jobb! För det är vad ni är, ni unika och otroliga!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0